Huigsloterdijk 108, 2156 LG  Weteringbrug      +31 (0)71 3312361      info@loonbedrijfroodenburg.nl

grote waternavel

36924208 2102706109801246 8932111758844231680 nZiet u deze waterplant in de sloot? Geef het door aan uw waterschap! Dit is de Grote waternavel, een invasieve exoot die bestreden moet worden. Deze moerasplant komt van nature niet voor in Nederland en kan in hoog tempo watergangen laten dichtgroeien. Doorstroming van water niet meer mogelijk en inheemse waterplanten en dieren kunnen dood gaan door zuurstofgebrek. Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland verwijderen we deze plant.

Het oorspronkelijke gebied van de Grote waternavel is Noord-Amerika. Sinds enige jaren komt dit soort ook in onze zoetwateren voor en breidt zich in razend tempo uit.

 

36868147 2102706119801245 8538187073671135232 nHerkenning
De grote waternavel is niet moeilijk te herkennen, vooral niet omdat hij –als snelle groeier- al snel imposante proporties aanneemt. De plant heeft min of meer ronde vijf-lobbige bladeren met een diameter van 4 tot 10 centimeter. De bladeren zijn gekarteld en staan op een dunne steel die in het midden aan het blad vastzit. Aan één kant is het blad diep ingesneden tot aan de bladsteel. Bloemen worden zelden waargenomen en zijn klein en grauwwit.

De grote waternavel begint vanaf eind mei te groeien. De groei is het sterkst in juli en augustus. De planten vormen drijftillen: ze vormen een soort dekens op het water. De groei begint meestal vanaf de oeverlijn, maar ook tussen rietkragen. De plant breidt zich vervolgens cirkelvormig uit. De plant groeit soms ook op de oevers en heeft dan kleinere blaadjes.


Maatregelen

Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland bestrijden wij de Grote waternavel. Het is vooral een kwestie van er op tijd bij zijn en heel grondig te werk gaan. Veel werk wordt voorkomen met vroegtijdige signalering. Omdat de plant zo snel groeit kan de verwijdering bij late signalering een enorme klus zijn. De verwijdering moet vervolgens heel precies gebeuren. Ieder plantdeel dat achterblijft groeit weer verder. Ook moet bij de verwijdering worden voorkomen dat stukjes plant afdrijven. Ieder fragment is een “stekje” dat elders weer verder kan groeien.

Grote waternavel gesignaleerd? Waterschap bellen!

"Ruim 40 jaar samenwerken! Het begin van de samenwerking met Loonbedrijf Roodenburg was met name gericht op loonwerk t.b.v. de diverse proeven op onze proefvelden. Na verloop van tijd heeft Loonbedrijf Roodenburg zich ook ontwikkeld op het gebied van terreinverhardingen, beschoeiingen en overige water- en grondwerkzaamheden. Wat in al die jaren niet veranderd is en de kracht van Loonbedrijf Roodenburg is, is de oplossingsgerichtheid, het meedenken, de flexibiliteit en de goede kwaliteit en afwerking van de geleverde werkzaamheden. De agrarische sector is dynamische sector waarin snel ingespeeld moet kunnen worden op allerlei veranderingen. Loonbedrijf Roodenburg heeft in de loop der jaren bewezen dat zij goed in staat zijn om met ons en de sector mee te bewegen."

Eén van onze klanten

contact

Loonbedrijf Roodenburg B.V.
Huigsloterdijk 108
2156 LG Weteringbrug
T 071 3312361
E info@loonbedrijfroodenburg.nl

nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

volg ons

facebook linkedin youtube twitter