Huigsloterdijk 108, 2156 LG  Weteringbrug      +31 (0)71 3312361      info@loonbedrijfroodenburg.nl

onkruid te lijf met sinaasappelschillen

De start van het onkruidseizoen begint met een nieuwe ontwikkeling: Citrusbrandstof. Deze innovatie is door ons en Meerlanden ontwikkeld in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout. Citrusbrandstof vervangt fossiele diesel in de heetwatermachines die wij gebruiken voor chemievrije onkruidbeheersing. Een resultaat waar we trots op zijn!
Zelfs de Volkskrant, Haarlems Dagblad en diverse vakbladen hebben hier artikelen over gepubliceerd. En NH Nieuws heeft er een filmpje over gemaakt.

Citrusbrandstof
Citrusbrandstof is een restproduct uit de vergisting van GFT. Het is een olieachtige substantie afkomstig van dennenhars, coniferen en citrusvruchten zoals sinaasappels. Aanvankelijk dacht Meerlanden toepassingsmogelijkheden gevonden te hebben binnen de cosmetica- en verfindustrie maar daarvoor bleek de substantie niet voldoende zuiver te zijn. De doorbraak kwam toen duidelijk werd dat de olieachtige substantie dezelfde calorische waarde heeft als diesel.

Citrusbrandstof medewerker in actie KLEIN

Duurzame onkruidbeheersing
Samen met Meerlanden hebben we onderzocht hoe de olieachtige substantie als dieselvervanger in de machines voor onkruidbeheersing gebruikt kon worden. Deze eerste resultaten waren direct veelbelovend. Er moest echter nog flink gemodificeerd worden aan de motoren en instellingen om de kwaliteit stabiel te krijgen. Dat is gelukt, een mooi resultaat! Wij zoeken continu naar manieren om onkruid zo duurzaam mogelijk te verwijderen. Citrusbrandstof wordt nu onder meer ingezet in gemeente Heemstede, Aalsmeer, Luchthaven Schiphol en Kaag en Braassem. Op deze manier is de onkruidbeheersing een stuk schoner en klimaatneutraler.

Citrusbrandstof in het kort:

  • Citrusbrandstof Martijn en GJ KLEINMeerlanden verwerkt jaarlijks 55.000 ton GFT tot o.a. groengas.
  • Bij de zuivering van biogas tot groengas ontstaat 12.000 liter Citrusbrandstof.
  • Citrusbrandstof bestaat uit koolwaterstoffen afkomstig van o.a. sinaasappelschillen.
  • Eén liter Citrusbrandstof vervangt één liter fossiele diesel.
  • Citrusbrandstof verwarmt water bij chemievrije onkruidbeheersing.
  • Wij kunnen met Citrusbrandstof elk jaar 500 voetbalvelden aan onkruid behandelen met heet water.

Dit project is mede mogelijke gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Klik hier voor: Artikel Volkskrant

Klik hier voor: Nieuwbericht website Meerlanden

Klik hier voor: Artikel vakblad Grondig

"Kundig en goed uitgerust bedrijf die graag meedenkt waardoor we beiden vooruit komen, een mooie synergie. Bij verschillende teelthandelingen ontzorgt Loonbedrijf Roodenburg ons, wat ons in staat stelt om ons nog beter te kunnen concentreren op de hoogst haalbare kwaliteit van ons product. Flexibel en paraat waardoor we het maximale uit onze pioenenteelt kunnen halen."

Ruud Warmerdam – Warmerdam Paeonia

contact

Loonbedrijf Roodenburg B.V.
Huigsloterdijk 108
2156 LG Weteringbrug
T 071 3312361
E info@loonbedrijfroodenburg.nl

nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

volg ons

facebook linkedin youtube twitter