Huigsloterdijk 108, 2156 LG  Weteringbrug      +31 (0)71 3312361      info@loonbedrijfroodenburg.nl

maaien bloemrijke berm, zonde?!

DSC 0129.2

Waarom maaien wij die mooie, bloemrijke bermen? Dat is toch zonde?! We merken dat we hier regelmatig vragen over krijgen. Begrijpelijk, want de berm (of weide) stond er eerst zo vrolijk bij. Uiteraard doen wij dit met een reden. Wij leggen het je graag uit.

 

In de eerste jaren na de aanleg van een bloemrijke berm (of weide) komt vaak niet alleen het gewenste bloemmengsel op, maar ook spontaan allerlei andere (on)kruiden. Om het gewenste zaad een kans te geven en ongewenste kruiden tegen te gaan, zal er eerst 2 tot 3x per jaar gemaaid moeten worden. Bij “normaal” maaien blijft het maaisel liggen, dit verteert snel en komen de voedingsstoffen weer vrij. Maar deze verrijking stimuleert ook de groei van onkruiden. Daarom kiezen we ervoor om te maaien én het maaisel af te voeren. Door het maaisel af te voeren halen we overtollige voedingsstoffen weg (verschralen). De gras- en onkruidproductie zal teruglopen en zullen er steeds meer bloemen komen. Na enkele jaren kan het beheer dan terug naar nog maar 1x per jaar maaien, dat scheelt ook in de kosten. Na het maaien blijft het maaisel even liggen en kan het drogen. Hierna vallen de zaden op de bodem uit en wordt de bloemrijkheid gestimuleerd. Ook krijgen insecten de kans zich terug te trekken uit het maaisel. Nadeel is alleen dat de eerste jaren er niet veel bloemen zijn te verwachten. De natuur vraagt ons om geduldig te zijn (en dat valt niet mee).

 

DSC 0049KLEINRecent hebben wij de Braassemdreef te Roelofarendsveen gefaseerd gemaaid. Dat houdt in dat we niet alles in één keer maaien. Veel insecten (bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten) hebben bloemen nodig. Daar halen zij nectar en stuifmeel uit als voedsel. Veel jonge vogels leven van al die beestjes. Als we alle vegetatie in één keer maaien, duurt het 2 weken of meer voordat er weer bloemen zijn. In de tussentijd zijn er veel minder insecten en is er weinig voedsel voor de vogels.

Met deze werkwijze verwachten we jarenlang plezier voor vlinders, bijen, vogels en mensen. Nog vragen? Wij beantwoorden ze graag.

"Loonbedrijf Roodenburg heeft zich bewezen als een betrouwbare partner in het onderhoud van de openbare ruimte. Roodenburg acteert snel en adequaat op meldingen van burgers van werkzaamheden die ze toevertrouwd zijn. Met betrekkingen tot nieuwe ontwikkelingen in de openbare ruimte is de kennis en ervaring aanwezig om met de klant mee te denken om bepaalde doelstellingen te verwezenlijken."

Arjen Buruma – gemeente Kaag en Braassem

contact

Loonbedrijf Roodenburg B.V.
Huigsloterdijk 108
2156 LG Weteringbrug
T 071 3312361
E info@loonbedrijfroodenburg.nl

nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

volg ons

facebook linkedin youtube twitter