Huigsloterdijk 108, 2156 LG  Weteringbrug      +31 (0)71 3312361      info@loonbedrijfroodenburg.nl

pioenen planten met beregeningsslang

Innovatieve oplossingen bedenken, daar worden we blij van! Samen met Warmerdam Paeonia hebben we nagedacht hoe we de pioenplant efficiënter van water kunnen voorzien. Bij droogte krijgen de planten namelijk water met een grote beregeningssproeier die wordt aangedreven door een trekker met pomp. Nadelen hiervan zijn dat dit vrij kostbaar en arbeidsintensief is.

Een deel van het water verwaaid en is deels al verdampt, voordat het de wortel kan bereiken. Een plens water geven is niet goed voor de bodemstructuur, druppels op het blad veroorzaken bladverbranding en daarnaast krijgt ook het onkruid water. Dus, kan het ook anders?

Pioenen die op vlakke grond worden geplant, worden geteeld voor de verkoop van de bloem. Deze planten blijven ongeveer 10 jaar staan. Pioenen die geteeld worden voor de verkoop van de plant worden op ruggen geteeld. Ruggenteelt zie je bijvoorbeeld ook bij de teelt van aardappelen. Het voordeel hiervan is dat de wortels van de plant minder in het water staan. Ook is de rug in het voorjaar eerder opgewarmd door hiermee een subklimaatje te creëren. Deze pioenen op ruggen worden na 2 jaar opgerooid, gescheurd (vermeerderd) en grotendeels verkocht. Hierna volgt je proces opnieuw.

IMG 4928 KLEINDe wens was om een beregeningsslang direct bij het aanplanten van de plant aan te brengen. De pomp die hiervoor nodig is, is klein en draait op 230 volt, waardoor er geen fossiele brandstof meer nodig is. Met een app kan het water 24/7 op het juiste moment en de juiste plaats aangestuurd worden. Ook kan er heel nauwkeurig en gedoseerd voedingsstoffen aan de plant worden toegediend. Een mooie en duurzame ontwikkeling!

En nu? De uitdaging was nu hoe de beregeningsslang bij de plant kon worden gelegd. Na flink wat denkwerk en diverse testen hebben we een trekkertje omgebouwd die bij vlakke teelt de slangen in de grond kan trekken. Voor ruggenteelt hebben we een rijenfreesmachine zo aangepast dat deze direct waterslangetjes in de rug kan aanleggen. En het werkt! We zijn blij met dit mooie, duurzame resultaat. Daar doen we het voor.

"Kundig en goed uitgerust bedrijf die graag meedenkt waardoor we beiden vooruit komen, een mooie synergie. Bij verschillende teelthandelingen ontzorgt Loonbedrijf Roodenburg ons, wat ons in staat stelt om ons nog beter te kunnen concentreren op de hoogst haalbare kwaliteit van ons product. Flexibel en paraat waardoor we het maximale uit onze pioenenteelt kunnen halen."

Ruud Warmerdam – Warmerdam Paeonia

contact

Loonbedrijf Roodenburg B.V.
Huigsloterdijk 108
2156 LG Weteringbrug
T 071 3312361
E info@loonbedrijfroodenburg.nl

nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

volg ons

facebook linkedin youtube twitter